pozadie
Posledná zmena: 18.12.2023

Kurz Cudzinci a práca s nimi

Miesto realizácie kurzu:PDCS, Štúrova 13, Bratislava
Kurz sa poskytuje: Bratislava
Cena kurzu (cena s DPH):95 EUR
Poznámka k cene:nie sme platci DPH
Informácie o kurze
Obsahová náplň kurzu:Na Slovensku v modernej dobe nikdy nežilo toľko cudzincov ako dnes. Prichádzajú tlačení rôznymi krízami, zároveň ich náš pracovný trh čoraz urgentnejšie potrebuje a organizácie ich pozývajú, aby posilnili ich tímy. A tak stále viac Slovákov v pozíciách manažmentu, administratívy, výskumu aj výroby pracuje v medzinárodných skupinách. Ich pravidlá fungovania sú iné ako u homogénnych tímov: ak sú kultúrne rozdiely ignorované, spolupráca viazne. Naopak, pri dodržiavaní zásad medzikultúrnej komunikácie sa dá z takýchto tímov vyťažiť prekvapivá energia. Tento kurz je zameraný na efektívnu prácu s cudzincami a manažment diverzity.

Po absolvovaní tohto kurzu účastníci začnú rozoznávať nedorozumenia založené na kultúrnej odlišnosti, t.j. získajú základy medzikultúrnej komunikácie potrebnej na efektívne fungovanie v medzinárodnom tíme.

Naučia rozoznávať a eliminovať vplyv predsudkov. Všetci ich máme a väčšinu z nich si ani neuvedomujeme. A občas nevedomky, práve na základe predsudkov diskriminujeme, t.j. utláčame kolegov.

Namiesto diskriminácie sa účastníci naučia pracovať v tzv. „chytrých tímoch“ (smart teams: tímy zamestnancov zložené z rôznorodých ľudí), ktoré sú podľa odborníkov zdrojom racionálnych riešení a pracovnej kreativity.

Ďalej si účastníci posilnia citlivosť voči rôznym menšinám vo svojej práci a nadobudnú schopnosť spolupracovať na budovaní inkluzívneho prostredia vo svojej organizácii.

Cieľová skupina:

Členovia medzinárodných tímov

Zamestnanci verejnej správy a miestnych samospráv pracujúci s cudzincami a menšinami

Pracovníci v oblasti vzdelávania

Pracovníci a koordinátori v oblasti výroby

Pracovníci oddelení ľudských zdrojov

Na kurze si vysvetlíme a vyskúšame:

- Manažment diverzity - práca s rôznorodým tímom
- Medzikultúrna komunikácia potrebná v medzinárodných tímoch
- Neuvedomené predsudky - čo je to, ako ich identifikovať a eliminovať?
- Chytrý tím (smart team) - čo je to, prečo a ako podporovať jeho fungovanie
- Praktické cvičenia a modelové situácie pomôžu zamerať pozornosť na kultúrne podmienené nedorozumenia (najbežnejšie nedorozumenia si predstavíme)
- Vhľad z praxe: Ako vnímajú cudzinci Slovákov?
- Inkluzívne prostredie: príklady a ako ho môžeme vytvárať okolo seba

Bonus: Diversophy - použitie kartovej hry, kde spoločne hráči riešia konkrétne problémy a situácie z medzinárodných tímov
Organizačné údaje o kurze:Kurz sa koná v PDCS v čase od 9:00 do 17:00 hod.
Dátum realizácie:09.04.2024
Rozsah kurzu:8 h.
Kontaktné údaje
Kontaktná osoba:
Meno:Mgr. Monika Straková
Telefón:+421252925016
Vzdelávacia inštitúcia:
Názov:PDCS, o.z.
Adresa:Štúrova 13, 81102 Bratislava
Informácie o spoločnosti:PDCS je mimovládna organizácia poskytujúca profesionálne vzdelávacie a facilitačné služby, konzultácie a poradenstvo v oblasti riešenia konfliktov, podpory spoločenského dialógu, občianskej participácie a rozvoja občianskej spoločnosti na Slovensku i v zahraničí.
Vzdelávacie aktivity:Naše vzdelávacie kurzy absolvovalo viac ako 30 000 účastníkov na Slovensku a v 45 krajinách a regiónoch sveta.